EPC waarde (Energieprestatiecertificaat) | immo-support.be
59
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-59,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Energieprestatiecertificaat

Waarom is een EPC attest belangrijk

Het energieprestatiecertificaat toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het EPC attest is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning sinds 2008. Een attest is verplicht per wooneenheid, dus alle individuele appartementen in een gebouw moeten aan deze test onderworpen worden.

Een EPC Waarde is belangrijk voor zowel de koper als de verkoper. Het informeert de koper over de huidige staat en de energiezuinigheid van het gebouw. Een gunstige EPC waarde is dan weer een troef voor de verkoper om zijn pand sneller verkocht te krijgen.

Het EPC verslag beschikt ook over een aantal tips en aanbevelingen om uw woning energiezuiniger te maken. Het is niet verplicht om deze tips op te volgen, maar ze komen zeker van pas. Bij een eventuele renovatie weet u dan welke punten extra aandacht moeten ontvangen.

Indien er geen EPC attest aanwezig is bij de verkoop of verhuur, dan loopt de verkoper of verhuurder kans op een geldboete. Hierop worden door middel van steekproeven controles uitgevoerd. Indien u geen geldig document bezit, dan zal u worden uitgenodigd op een hoorzitting.

 Wanneer is een EPC verplicht?

  •  Het EPC attest is verplicht voor woningen, appartementen, studios en sociale woningen die verkocht of verhuurd worden.
  • Een verkoop wordt beschouwd als de verkoop van het volle eigendom. Bij een schenking, erfpacht of uw aandeel kopen van een ex-partner wordt geen EPC verplicht.
  • Een EPC is verplicht bij verhuur van minimum twee maanden. Vakantiehuizen die voor minder dan twee maanden verhuurd worden zijn niet verplicht een attest te ontvangen.
  • Bij collectieve woongebouwen wordt één EPC voor het volledige gebouw opgemaakt. Dit houdt in studentenkamers of gemeenschapshuizen met gemeenschappelijke badkamer of keuken.

EPC waarde verkrijgen

Een energieprestatiecertificaat mag alleen opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type A. Deze wordt door de Vlaamse overheid gemachtigd om een dergelijk document op te maken. Vanaf u een woning te koop of te huur plaatst, moet een EPC attest beschikbaar zijn.

De energiedeskundige type A zal de woning komen inspecteren. Hij verzamelt allerlei informatie over het dak, de muren, ramen, de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. Al deze informatie wordt ingevoerd in speciaal ontwikkelde software die een energiescore zal berekenen. Het duurt ongeveer een halve dag om een gemiddeld EPC verslag op te maken.

Een Energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig.

Wat heb ik nodig tijdens het bezoek?

Voor een optimale energiekeuring kan u best volgende documenten ter beschikking stellen:

  • Eventuele vorige EPC certificaten
  • Grondplannen van de huidige situatie
  • Facturen van bouwmaterialen en aannemers
  • Documentatie van de verarmingsinstallatie

Uiteraard moeten alle ruimtes in de woning vlot toegankelijk zijn.